F-3

Rädda Rut

Författare Linn Hallberg

Illustratör Jonna Björnsterna

23 april, 2024

Rut har inga kompisar. Barnen i parken vill inte leka med henne.  En dag träffar hon Bruno och hans apa. Rut vill också ha ett djur och Bruno berättar om en magisk djuraffär. Efter att hon hade varit i den Magiska djuraffären förändrades allt.  

Ingår i serien Den magiska djuraffären.

Märta och silverhästen

Författare Erika Eklund Wilson

Illustratör Erika Eklund Wilson

Land Sverige 22 feb, 2024

Märta är livrädd för hästar tills hon träffar Silverhästen. Hon har alltid velat börja på ridskola och lära sig rida. Märtas kompis Maja hon går på ridskola och då vill Märta också börja på ridskola. Hennes föräldrar sa att hon fick börja på ridskola. Hon åkte till ridskolan och märkte att Silverhästen hade flyttat dit i privatstallet. Sen hon såg Silverhästen har hon velat rida Silverhästen men hon fick inte rida Silverhästen för det var inte ridskolans häst. Kommer Märta få rida Silverhästen någon gång?     

Makwelane och krokodilen

Författare Maria Henriks

Illustratör Piet Grobler

Land Sydafrika
kategori F-3   feb, 2024

Makwelane och krokodilen är en afrikansk version av Rödluvan, utan en jägare. Boken är skriven av den sydafrikanska författaren Maria Henriks och illustratören Piet Grobler, även han från Sydafrika.

Makwelane är namnet på flickan i boken, men även på det instrument som hennes pappa har tillverkat och gett henne. Hennes mormor bor längs med floden och det finns många faror som lurar på vägen.

Efter lite tjat så får hon lov att gå och hälsa på mormor Gogo. Hon måste lova att gå på stigen och hålla avstånd från vattnet, där den farliga krokodilen lurar i floden. På vägen varnar alla djuren henne för den farliga krokodilen. Makwelane lyckas överlista den sluga krokodilen och lära honom en läxa.

Det finns en studiehandledning här:https://varldslitteratur.se/sites/varldslitteratur.se/files/bifogat/studiehandledning_makwelane.pdf

Haj-svärdet

Författare Jan Kjær

Land Fantasy  
kategori F-3   jan, 2024

Haj-svärdet är den första delen i serien Nomerna. Det finns sex olika nomer med olika färger, förmågor och krafter. Den första boken handlar om de som är orange och kan tala med djuren, ja alla utom en, Vian. Men om han kan bygga ihop Haj-svärdet så kanske han kan få den magiska egenskapen. Han måste bara först undvika alla faror som lurar i den magiska undervattensvärlden.

Wow vilket kalas!

Författare AnaMaria Machado & Hélène Moreau

Land Brasilien  
kategori F-3   juni 9, 2023

Vad skulle hända om du skickade ut en inbjudan där det stod: Välkommen till mitt kalas på lördag. Det är min födelsedag. Ta med dig vem du vill och vad du vill. I Wow vilket kalas! som utspelar sig i Brasilien får du följa med på en rolig födelsedagsfest dit alla kompisar, föräldrar och sällskapsdjur, rappare, sambadansare och reggaeband kommer. På matbordet finns det sushi, glass och afrikansk gryta. Du får som läsare ta del av Brasiliens sammansatta kultur och deras olika ursprung. Det är en bilderbok som skildrar både mångfald och olikheter.

Anansi and the bag of wisdom

Författare Lesley Sims

Land Ghana  
kategori F-3   juni 9, 2023

Berättelserna om Anansi har sitt ursprung från Ghana i Västra Africa. För länge sedan trodde man att Anansi var sonen till himlens gud Nyame. Det sägs att han skapade solen, måne och stjärnorna. Han lärde männsikorna att odla, bygga hus och att leva tillsammans. Han var ganska busig och skojade ofta med folk. En dag blev hans pappa så arg att han förvandlade honom till en spindel och tog bort hans superkraft.