4-6

Korpmannen

Författare Tobias Gard

Illustratör Viktor Engholm

Land   2 april 2024 

Filip och hans syskon, de heter Leon och Meja ska åka och hälsa på mormor. Där mormor bor finns bara mörka skogar.Mormor har en regel och det är att man inte får gå in i skogen, för där gömmer sig mörka varelser. När Filip och Meja sitter och spelar kort så hör de ett skrik. Alva berättar att mannen med det konstiga ansiktet har tagit Leon.De bestämmer sig att gå in i skogen för att hitta Leon,innan det är försent. Korpmannen är första delen i serien Creepy.

Nikkis dagbok #1: berättelser från ett inte så fantastiskt liv

Författare Rachel Renée Russel

Land USA   16 april 2024 

Nikki har flyttat till en ny skola eftersom hennes pappa hade fått jobbet att ta hand om skadedjuren på skolan. Ett gäng som kallas: CSP-gänget retar alla och Nikki har sitt skåp bredvid en medlem av CSP-gänget som heter MacKenzie. Den snobbigaste i hela SKOLAN. När hon träffar Brandon Roberts som skriver skoltidningen blir hon kär direkt. Senare i skolmatsalen händer en ganska pinsam sak. Mackenzies kompis lägger krokben för Nikki när hon ska gå till bordet där hennes kompisar sitter och hon tappar all sin mat på sig och alla skrattar och pekar. En tid senare arrangerar skolan en konsttävling. Men vem vinner?

Svenska Däggdjur jämför och lär känna 46 arter

Författare Martin Emtenäs

Illustratör Jonas Källberg

Land Sverige   16 april 2024 

Svenska däggdjur handlar om olika däggdjur i Sverige.Vi läser om björnar, kattdjur, gnagare, hunddjur, fladdermöss, igelkottar, näbbmöss och hardjur. Man får veta vad djuren äter, hur många ungar de får, var de bor, om de går i dvala, hur de ser ut, livslängden på djuren och spillning. Man kan läsa snabbfakta om djuren. Man kan se vart de bor. De har fina bilder i boken. Boken passar för alla åldrar.

Veras krig

Författare Katarina Kuick

Land Ryssland  16 april 2024 

Året är 1941. Vera bor med sin mamma, pappa och hennes stora syster Nina och katt Binka.I början av kriget så fick de besked att Veras pappa skickades till fronten och hennes syster Nina att jobba. De har inte fått brev av Veras pappa på jättelänge och Vera är rädd att hennes pappa inte lever längre.

Men värst är att de inte har mycket mat kvar och ransonerna har sjunkit.En dag tar vattnet slut så då får Vera ut och hämta snö varje dag. En dag så ska Vera köa för bröd då var där en gubbe som som skulle vila men nästa dag satt han kvar.Veras mamma brukar alltid tjata på Vera så att hon inte sätta sig ner för hon behöver hennes hjälp. Nästan alla i staden har fått ett brev att dom kommer få åka iväg. Men när skulle Vera och hennes mamma få det och skulle hon ens få ett sånt brev?

Mysteriet med den hemsökta stugan

Författare Torsten Bengtsson

Land Sverige   16 april 2024 

 Denna bok handlar om Peo, Lollo, Ester och Jamal. Peos mormor har en stuga men hon har gått bort. Så nu har SPLEJ gjort en studio i stugan. De heter SPLEJ för man har satt samman sina initialer och S för studio.

En dag skulle SPLEJ sova över i Peos mormors stuga. I närheten finns det en annan sommarstuga där  Siv och Arne bor. Men grannen vill köpa deras stuga för han vill ha en bättre utsikt. Men Siv och Arne trivs väldigt bra där och vill inte sälja stugan. På nätterna hör Siv och Arne mystiska ljud och de tror att stugan kan vara hemsökt. Kommer SPLEJ att kunna lösa mysteriet med den hemsökta stugan?   

Mysteriet med häxan

Författare Julie Gilbert

Land USA   1 oktober 2023  

En flicka som heter Sara och som har en ny mamma för hennes riktiga dog av spanska sjukan. Men hennes pappa har gift sig med någon som heter Berta. Hon har en syster som hon gillar. Men hennes syster får spanska sjukan.

Mysteriet med häxan

Författare Torsten Bengtsson

Land Sverige   1 oktober 2023  

En bra bok om en kvinna som heter Baba Gaga. Hon tog djur och sen la dom i burar i hennes källare. Nu är det ett hund och ett katthotell som heter fyra tassar. Hon heter Olga Olsson nu och splej gjorde en intervju med Olga Olsson och det gick bra :]

Din hamster

Författare Susan Meredith

Land Sverige  1 oktober 2023  

Den handlar om hamstrar. Hamstrar gillar dricker vatten. Dom gillar välling och yoghurt. Man ska aldrig skrika på dom om man hittar mat i deras avföring för dom äter ändå lite av det.